Hvad er forskellen på A og B aktier – Hvilken type aktie kan købes, samt hvad er forskellen?

Hvad er forskellen på A og B aktier – Hvilken type aktie kan købes, samt hvad er forskellen?

15. august 2023 Slået fra Af admin

Nogle gange når en virksomhed sælger aktier til offentligheden, kan de have forskellige typer aktier. Disse forskellige typer af aktier kaldes A-aktier, B-aktier, C-aktier og D-aktier. De er som forskellige grupper af aktier i virksomheden.

Virksomheden gør dette for at give forskellige rettigheder eller fordele til de aktionær, der ejer hver type aktie.

Hvad er forskellen mellem A og B aktier?

Det vigtigste, der gør aktieklasser forskellige, er hvor meget stemmekraft de har. A-aktier har som regel 10 gange mere stemmestyrke end B-aktier, som kun har en tiendedel af stemmestyrken.

Hvis du vil have samme stemmestyrke som en med en A-aktie, skal du eje 10 B-aktier. Dette kan være en af forklaringerne, men det kan også være forskellige fra aktie til aktie, det er IKKE altid en selvfølge at 1 til 10 princippet, bliver fulgt af alle virksomheder.

Der er også nogle virksomheder som har udstedt b-aktier, som ikke giver nogle stemmerettigheder til den årlige generalforsamling.

 

aktier på en tavle

 

 

Hvorfor er der både A aktier og B aktier?

En af grundene til, at selskaber både har notereret A og B aktier er primært, at stifterne  af virksomheden på et tidspunkt har optaget ny kapital i virksomheden, og derfor udstedt flere aktier på markedet.

Når en virksomhed udsteder flere aktier i en såkaldt, bliver det kaldt en  “nyemission”.

Som regel er det stifterne som ønsker, at det skal være muligt at få mere kapital ind til virksomheden, uden at miste deres indflydelse.

A aktier og B aktier?

Førhen så man ofte, at stifterne og tidligere storaktionærer mistede deres ejerandel pr. aktie, jo flere aktier selskabet har, derfor blev B aktier indført på markedet, som et alternativ med til virksomheden, og til de nye investorer der ville ind i virksomheden.

I korte træk betyder det, at stifterne og større aktionærer kan bevare deres styrke i A-aktien i form af stemmerettigheder, fordi der er udstedt B-aktier med en mindre ejerandel i selskabet, samt med færre rettigheder.

Hvad er C og D aktier i en virksomhed?

A og B aktier er som de almindelige typer af aktier, som folk kan købe for at investere deres penge. Der er dog også andre typer aktier kaldet C og D aktier, som ikke er så almindelige. Disse C og D aktier kan være virkelig risikable for folk, der lige er begyndt at spare og investere deres penge.

C og D aktier

Det er ligesom når du vil bytte legetøj med dine venner. Hvis der ikke er mange, der vil bytte legetøj, kan det være svært at finde nogen, der vil handle med dig. Og hvis du finder nogen, vil de måske have en masse legetøj i bytte. Også når du vil bytte dit legetøj med en anden, skal du muligvis give det væk til en lavere pris.

Relaterede indlæg  Vask smartere med 5 enkle og hurtige råd - samt spare penge

Hvorfor stiger kursen på en A aktie nogle gange kraftigt?

Det er pga. den lave likviditet på aktien, samt at de aktionær som ejer denne type af aktie, ikke daytrader med den. Aktionærende er som regel langtidssigtet og ejer aktien i en del år frem.

At eje A-aktier betyder, at du har mere indflydelse på virksomheden, så stiftere, store industrifamilier og fonde besidder A-aktier for at bevare kontrollen over virksomheden. Aktionærer har også ringe grund til at sælge A-aktier.

Det betyder, at bag stigningen i kursen på A-aktier ligger større aktionærers forsøg på at tilskynde og motivere andre større aktionærer til at sælge deres beholdninger.

For at gennemføre salget af deres aktier vil de fleste aktionærer ofte købe deres aktier tilbage til en markedspris, der er højere end den oprindelige salgspris.

Det er disse transaktioner, der kan få A-aktierne til at stige kraftigt. Altså igen, utrolig lav likviditet, samt en lige pludselig høj efterspørgsel.

Hvorfor er der forskel på prisen, mellem en A aktie og en B aktie på børsen?

Prisen på A og B aktier kan varierer ofte. På grund af de ekstra rettigheder og krav, der følger med A-aktier, er de ofte dyrere end B-aktier. Men en A-aktie er ikke altid en bedre investering end en B-aktie. Det afhænger af den enkelte investor og den investeringsstrategi, de vælger at implementere.

Den enkelte investors mål og investeringsstrategi bestemmer, om man vil købe A eller B aktier. Før du beslutter dig for at investere i virksomhedens aktier, er det afgørende at udføre en grundig undersøgelse og evaluering af virksomheden og dens historie.

 

aktier på en tablet

 

Skal jeg købe A  eller B aktier på børsen?

Svaret på spørgsmålet om, hvilken aktie type du skal investere i, når du er småinvestor er enkelt. Hvis du leder efter udbytte er det typisk lige meget, hvilken aktie du vælger, fordi udbyttet for begge typer aktier, og det er som regel det samme udbytte.

Derudover har de fleste småinvestor ikke kapital nok til at få indflydelse i virksomheden. Derfor er det bedste at købe den aktie, der er billigst i øjeblikket. B-aktier er også tilgængelige i større mængder, samt er omsætningen større end A aktier.

Relaterede indlæg  Er det en god ide at låne penge ud til venner? Hvordan får du dine penge tilbage. Trin for trin

Der er en tendens til, at B-aktier omsættes mere på børsen end A-aktier. At eje den mest likvide aktie er altid en fordel for småinvestor. Det ene er, at aktier med lav omsætning kan gøre det svært for folk at købe ind i virksomheden eller sælge dem, og det andet er at aktier med lav likviditet ofte ikke har købere eller sælgere.

I tilfælde af lav likviditet kan der opstå et lav spin (langt fra køb til salg) i ordredybden, hvilket betyder, at du skal sælge alle dine aktier til en meget lavere pris, end B aktie prisen.

Skal jeg skifte fra A aktien til B aktien, hvis prisen er billigere på børsen?

Hvis der er en stor forskel mellem virksomhedens A og B aktier, kan virksomheden tilbyde dig en mulighed for arbitrage, hvor du kan skifte fra den dyre aktieklasse til den billigere. Hvis der er en stor prisforskel mellem A  og B aktierne i samme selskab, hvilket giver dig mulighed for at tjene penge.

Du kan tjene en krone ved at sælge ud af den aktieklasse, du ejer, og købe den med den laveste pris. At skifte til den andel, der er billigst, er dog ikke altid den bedste beslutning. Du skal betale et kurtagegebyr, når du både køber og sælger aktier.

Hvis du vil sælge din A-aktie og bytte til en B-aktie, fordi B-aktien var billigere på det tidspunkt, skal du undersøge, om du stadig vil tabe penge på grund af kurtage.

 

Alt indhold  og info på Web3zero.dk omkring aktier, er hentet fra nettet – offentlige tilgængelige hjemmesider. Alle kan tilgå disse oplysninger. Alt investering er på eget ansvar.

Ønsker du råd og anbefalinger til handel med aktier osv, bør du kontakte en professionel rådgiver til dette formål, vi tilbyder IKKE rådgivning.