Vask smartere med 5 enkle og hurtige råd – samt spare penge

Vask smartere med 5 enkle og hurtige råd – samt spare penge

10. juni 2023 Slået fra Af admin

Vil du vaske smartere for at spare både tid og strøm/energi og sørge for, at dit tøj holder længere? Så er du kommet til det rigtige sted. Her præsenterer vi 5 tips til at vaske smartere ! Hvor mange af disse tips følger du allerede? Hvilke(t) yderligere tip(er) kan du begynde at bruge med det samme?

Det er desværre ikke muligt at undgå vasketøjet. Hver dag eller hver uge af året skal det gøres! Bor du alene, føles vasketøjet måske ikke for besværligt, men med flere voksne og flere børn i husstanden kan denne opgave hurtigt blive lidt besværlig.
kke nok med det – vask kræver også el/energi, hvilket koster penge (bor du i et lejlighedskompleks, skal du dog ikke betale separat for el). Du vil sikkert også gerne have, at vasketøjet er så skånsomt for miljøet som muligt!

Fyld maskinen op til max

Mange af os fylder maskinen op, indtil den føles “næsten fuld”. Det går dog ofte på endnu lidt mere. Hvis du vil vaske smartere, bør du fylde maskinen til det absolutte maksimum. Moderne vaskemaskiner til husholdninger kan klare mange kilo (se i brugermanualen og følg den)

Vaskes ved 40 grader

Størstedelen af ​​alt tøj og alt vasketøj skal køres ved 40 grader. Der er ingen grund til at vaske fx en t-shirt ved 60 grader – der er risiko for, at den bliver slidt før tid. Vask ved 40 grader gør vasketøjet rent, samtidig med at det beskytter tøjet. Det er egentlig kun meget snavset vasketøj og sengetøj (pudebetræk, lagner, lagner), der skal vaskes i højere grad.

Relaterede indlæg  Hvad er forskellen på A og B aktier - Hvilken type aktie kan købes, samt hvad er forskellen?

Brug den rigtige mængde vaskemiddel

Hvis du bruger for meget vaskemiddel, påvirkes miljøet (endnu mere). Derudover kan der dannes grimme aflejringer på tøjet. Mere vaskemiddel gør heller ikke vasketøjet renere. Vask smartere ved at bruge den rigtige mængde!

Hvordan ved du, hvad der er den rigtige mængde? Moderne vaskemaskiner har automatisk dosering, hvilket selvfølgelig er meget praktisk! Hvis du ikke har den mulighed, skal du blot læse vaskemiddelpakken og bruge en ske eller et andet mål for at måle korrekt. Husk at justere for henholdsvis hårdt og blødt vand!

Vask smartere med høj centrifugeringshastighed

Jo højere centrifugeringshastighed, jo hurtigere tørrer dit vasketøj, uanset om du så hænger det op til tørre eller kører det i tørretumbleren (som i øvrigt bruger meget strøm/energi) eller i tørreskabet. Med høj hastighed sparer du tid og energi! Det er virkelig et smart tip til, hvordan du kan vaske smartere.

Undgå skyllemiddel

Det kan være rart at kunne lægge dufttøj i skabene, men skyllemiddel er bestemt ikke miljøvenligt. Derudover kan mange få allergiske reaktioner over for parfume i skyllemidlet. Men gør skyllemiddel tøjet blødere? Ja, det er rigtigt, men hvis du sørger for at vaske ved max 40 grader, bliver tøjet normalt ikke så slidt, at du skal bruge skyllemiddel.

Relaterede indlæg  Hvad er FAANG virksomheder? Hvad betyder FAANG? Bliv klogere på det

Opsummerende tips til vasketøj

Forhåbentlig vil du finde disse 5 tips til at gøre tøjvask smartere nyttige. Der er selvfølgelig mange flere, men disse giver stor effekt i forhold til både tid og elforbrug (penge) samt skånsom pleje af tøj.