macOS 14 Sonoma frigives i dag, Her er de nye funktioner

macOS 14 Sonoma frigives i dag, Her er de nye funktioner

26. september 2023 Slået fra Af admin

Apple frigiver macOS 14 Sonoma i dag, den 26. september.

Lad os tage et kig på de nye funktioner, som opdateringen bringer til din Mac.

Hvad er nyt i macOS 14 Sonoma

Lås skærm og pauseskærme

Låseskærmen på macOS 14 er lidt anderledes sammenlignet med tidligere versioner af operativsystemet. Login-sektionen med dit brugerprofilbillede og navn er ikke længere centreret, det vises nu nederst på skærmen. Billedet viser et mindre miniaturebillede.

Uret er fjernet fra menulinjen, og dato, dag og klokkeslæt vises nu direkte i den øverste halvdel af låseskærmen.

Apple har bragt Aerial Screen Savers fra Apple TV til macOS. 

Det er filmiske versioner, altså slowmotion-videoer, som zoomer ind eller bevæger sig rundt. Pauseskærmene byder på landskaber, bybilleder fra hele verden. Det interessante er, at når du logger ind, forvandles din pauseskærm til et stillbillede for at blive dit tapet. 

Du kan se en demo af det her .

Desktop-widgets

macOS 14 Sonoma introducerer understøttelse af widgets på skrivebordet. Du kan nu placere dine yndlingswidgets som fotos, kontakter, aktier osv. på din startskærm. 

Højreklikskrivebordet og vælg Rediger widgets for at få adgang til det nye widgetgalleri. Dette giver dig mulighed for at gennemse de forskellige widgets, som du kan tilføje til din startskærm.

Det er ikke begrænset til systemwidgets på macOS, du kan også tilføje widgets fra tredjepartsapps. Og som en bonus kan du også tilføje widgets fra apps, der er installeret på din iPhone. 

Disse føjes til din Macs skrivebord takket være Continuity, og du behøver ikke engang den tilsvarende app installeret på macOS. Alt du skal gøre er at holde din iPhone og Mac forbundet til det samme Wi-Fi-netværk.

Widgets tilpasser sig din skrivebordsbaggrunds farve og ændrer farvetonen automatisk. De vil falme, når de er i baggrunden, for ikke at distrahere dig, mens du arbejder med en app. 

Desktop-widgets i macOS 14 Sonoma er fuldt interaktive, så du kan bruge dem til at administrere dine gøremål, afspille/pause medier, få adgang til hjemmekontroller og mere uden at skulle åbne den respektive app. Hvis du ikke er fan af desktop-widgets, kan du fortsætte med at bruge dem fra sidepanelet.

Apropos skrivebordet, så kan du klikke uden for en apps vindue, altså direkte på tapetet, for med det samme at se dit skrivebord. Du kan ændre denne adfærd under skrivebords- og dockindstillinger.

Spilletilstand

Apple ønsker, at Mac’er skal være spillemaskiner, og den nye Game Mode i macOS 14 Sonoma forbedrer ydeevnen i spil drastisk. Spiltilstanden udløses automatisk, når du kører et spil, for at give det topprioritet på CPU’en og GPU’en, samtidig med at forbruget til baggrundsopgaver reduceres. Det reducerer også latens med trådløse spilcontrollere, AirPods osv.

Metal 3 giver spil mulighed for at drage fordel af Mac’ens GPU til at gengive grafik i høj opløsning på kortere tid, minimere indlæsning osv. Death Stranding, Baldur’s Gate 3, Resident Evil Village og No Man’s Sky er nogle af de store spil, der for nylig er udgivet på macOS. 

Relaterede indlæg  Liste over Mac's, der understøtter macOS 14 Sonoma opdatering, samt dem der ikke gør

Apple har også udgivet et Game Porting Toolkit, så udviklere nemt kan bringe deres Windows-spil til Mac. Faktisk er det så nemt at bruge, at mange brugere har brugt dette til at spille deres yndlingsspil på deres MacBooks.

Apple Safari

Safari understøtter nu profiler, som du kan bruge til at holde dit arbejde og dit personlige adskilt. Browseren vedligeholder hver profil unikt med sit eget sæt af udvidelser, fanegrupper, favoritter, historie og cookies. Dette giver dig mulighed for at bruge flere konti på samme websted.

Privat browsing i Safari er blevet forbedret, det låser nu, når du ikke bruger det, og vil kræve dit Face ID, Touch ID eller enhedens adgangskode for at få adgang til fanerne i det. Brugere kan nu indstille en anden søgemaskine til privat browsing. Appen blokerer trackers og fingeraftryk i privat browsing-tilstand. Det fjerner også sporingsparametre fra URL’er automatisk.

Safari viser favicons for websteder i favoritlinjen for at hjælpe dig med at identificere webstedet hurtigt. Valg af flere faner gør det muligt at organisere din fanelinje og giver mulighed for at flytte dem til en fanegruppe.

Web-apps på dock

Du kan nu fastgøre dit yndlingswebsted til din dock fra Safaris delemenu. Dette bliver til en web-app med et strømlinet app-lignende design med en simpel værktøjslinje. Webapps, der er fastgjort til docks, viser meddelelsesbadges.

Adgangskoder og adgangsnøgle

Safari på macOS 14 Sonoma kan bruges til at dele adgangskoder med din familie og venner. Når du opretter en gruppe, vil du være i stand til at dele adgangskoderne og også redigere dem, når det kræves. Adgangskoden opdateres automatisk for de andre brugere, når du ændrer den. Du kan logge ind med dit Apple ID ved at bruge adgangsnøgler , der er gemt sikkert på din enhed.

Apple Safari kan nu registrere engangsbekræftelseskoder, som du modtager i Mail, og autoudfylde det tilsvarende felt. Dette sparer dig for den tid og indsats, som normalt ville kræve, at du skifter mellem Safari og Mail, åbner mailen, kopierer/indsætter eller indtaster koden manuelt.

 

 

Siri

Du behøver ikke længere at sige “Hey Siri” for at aktivere den digitale assistent. I stedet skal du bare sige “Siri”, og assistenten vil opdage sætningen.

Visuelt opslag

Apple introducerede Visual Look Up i iOS 15 og macOS 12 Monterey, som giver dig mulighed for at bruge et motiv i et billede og søge efter landemærker, dyr, mennesker osv. macOS 14 Sonoma tager dette til det næste niveau, Visual Look Up er nu understøttet i videoer, kan du bruge det, når en video er sat på pause, dvs. den kan registrere objekter i videoframes.

Visual Look Up kan bruges til at løfte flere motiver fra fotos og videoer. Du kan bruge dem i Beskeder og andre apps. Når du ser billeder af mad, kan funktionen bruges til at finde opskrifter. Den kan registrere butikker på fotos og foreslå kortruter at køre dertil. Visuelt opslag forklarer også betydningen af ​​tegn og symboler, inklusive dem på vaskemærker.

Relaterede indlæg  Fungerer WiFi ikke på macOS Sonoma? Her er hvad du skal gøre

Kommunikationssikkerhed

Apple har forbedret kommunikationssikkerheden ved at tilføje understøttelse af videoer og billeder, som du sender og modtager. Funktionen registrerer nu følsomt indhold som nøgenhed på billeder og videoer og slører dem med en advarselsprompt, der beder om dit samtykke, om du vil se medierne.

Børnesikkerhedsfunktionen er ikke eksklusiv for Messages-appen, den understøtter også tredjepartsapps. Det fungerer også med den systemdækkende fotovælger.

Privatliv og sikkerhed

Du kan nu vælge, hvilke billeder du vil dele i en app, og forhindre den i at få adgang til resten af ​​dine billeder. Når en app anmoder om adgang til hele dit bibliotek, vil du være i stand til at se detaljerne om den anmodede tilladelse, det indhold, som appen ønsker at få adgang til osv. Tilføjelsestilladelsen Kalender begrænser apps fra at se dine oplysninger og tillader kun app for at tilføje begivenheder i din kalender.

Lockdown Mode , som debuterede i macOS 13 Ventura, er blevet forbedret i Sonoma. Den har nye netværksstandarder, sandboxing og netværkssikkerhedsoptimeringer. Sikkerhedsfunktionen tilbyder også sikrere mediehåndtering for at reducere de angrebsvektorer, der kan bruges til sofistikerede cyberangreb.

Find min

Find mit-appen giver dig mulighed for at dele dit AirTag eller et Find mit-tilbehør med op til 5 personer (familie og venner), og hvert medlem af gruppen vil være i stand til at se enhedens placering, få rutevejledning til den og finde en nærliggende element ved at afspille lyd.

Videokonference

macOS 14 Sonoma bringer et nyt Presenter Overlay, der lader brugere styre deres videokonferenceoplevelse i forskellige apps, herunder Zoom, FaceTime. Den store overlejring sætter dig i rampelyset med din enheds skærm som en ramme i baggrunden. Det lille overlay viser dit kamerafeed i en bevægelig boble, hvilket kan være nyttigt i videoopkald, hvor du deler skærmen og ønsker at fokusere på indholdet i apps. Det bringer også håndbevægelser, som du kan bruge til at udløse 3D augmented reality-effekter som konfetti, fyrværkeri osv.

Skærmdelingsvælgeren kan bruges til at dele en eller flere apps under et opkald, direkte fra appens vindue (via maksimeringsmenuen).

macOS 14 Sonoma deler en række funktioner, der også er tilgængelige i iOS 17 og iPadOS 17, herunder Stryg for at svare, søgefiltre, klistermærkeskuffe i Beskeder, en forbedret Notes-app, en mere nøjagtig autokorrektur til tastaturet og meget mere.

Hvis du ikke kan vente, indtil Apple starter opdateringen, kan du installere macOS 14 Sonoma Release Candidate-versionen. 

Den er identisk med den build, der vil blive frigivet til den stabile kanal i morgen. Gad vide om din Mac kan opdateres til macOS 14, tjek vores artikel for at finde ud af, om den er kompatibel med det nye OS.