Sådan gør du: Afprogrammering efter et narcissistisk misbrug

Sådan gør du: Afprogrammering efter et narcissistisk misbrug

1. oktober 2023 Slået fra Af admin

Følgende træk karakteriserer en narcissistisk personlighed :

 • En storslået følelse  af indre “styrke” og overlegenhed
 • At tro, at de er specielle og kun bør omgås andre “specielle”
 • Trang til konstant opmærksomhed og beundring
 • At have fantasier om ubegrænset succes, glans og skønhed
 • At have en følelse af berettigelse
 • At udnytte andre
 • Mangler empati og er uvillig til at genkende andre menneskers følelser eller behov
 • Misundelig på andre og tror andre er misundelige på dem
 • Viser arrogant adfærd og holdninger

Ikke alle med disse træk har en fuldstændig narcissistisk personlighedsforstyrrelse ( Personlighedsforstyrrelse / NPD). De fleste mennesker har en blanding af narcissistiske og empatiske træk.

Hos nogle mennesker overskygger deres narcissisme deres empati. Det er dem, der sandsynligvis vil skade andre og har NPD.

Narcissistisk misbrug

Narcissister er som børn, der tror, ​​at verden drejer sig om dem. De tror, ​​de er overlegne og vigtigere end alle omkring dem. Andre bør bøje sig bagover for at imødekomme deres behov.

Et kendetegn ved narcissisme er devaluering . Narcissister devaluerer eller sætter folk ned ved i enhver chance, de får. Dette gør de også til folk tæt på dem. De finder altid fejl hos andre mennesker.

Relaterede indlæg  16 Tegn på lav intelligens - Sådan spotter du det

Narcissister nedvurderer andre, fordi de oprigtigt tror, ​​at de er bedre og ønsker, at andre ‘mindreværdige’ skal overholde.

“Da jeg er bedre end dig, skal du gøre, som jeg siger.”

Andre former for narcissistisk misbrug omfatter:

 • Gaslighting
 • Ignorerer
 • Snyder
 • Råber af dig
 • Flov over dig
 • Krænker dig fysisk
 • Kalder dig navne
 • Kan give dig skyldfølelse

Et andet nøgletræk ved narcissister er, at de sjældent indrømmer deres fejl. At indrømme fejl ville røre deres dybtliggende skamsår og få dem til at gå amok. Narcissisme er i bund og grund en mestringsmekanisme og overkompensation for dybtliggende skam.

Narcissistisk misbrug kan forekomme i ethvert forhold, men at have en narcissistisk forælder eller partner er særligt udfordrende.

Fordi de er tæt på dig, kan en narcissistisk forælder og partner suge livet og energien ud af dig. En narcissistisk forælder vil ikke lade dig blive din egen person og sikre, at du bliver deres version af, hvem de vil have dig til at være.

Relaterede indlæg  16 Tegn på lav intelligens - Sådan spotter du det

Hvis du på en eller anden måde bryder fri fra en narcissistisk forælder og formår at opbygge din identitet, kan en narcissistisk partner stadig komme til og tage din identitet og dit selvværd væk.

Afprogrammering efter narcissistisk misbrug

Mange mennesker sidder fast i narcissistiske forhold og forstår ikke, hvad der sker.

Som et resultat efterlades ofre for narcissistisk misbrug forvirrede. De bliver ved med at udvikle strategier til at håndtere narcissisten i deres liv. De spilder en masse tid på at komme vær fra narcissisten.

Som mange eksperter, der har studeret narcissisme for livet, vil fortælle dig, ændrer de sig ikke. Så at forsøge at gøre dem opmærksomme på deres måder, kan meget vel være en øvelse i nytteløshed.

Du kan måske se nogle fremskridt, men snart vil du opdage, at de tager et skridt frem og to skridt tilbage.

For at komme dig efter narcissistisk misbrug skal du kontrollere det kontrollerbare. Du er måske ikke i stand til at kontrollere narcissisten, men du kan kontrollere dig selv.

Her er måder at afprogrammere efter narcissistisk misbrug:

1. Accepter misbruget

Accepter, at du blev misbrugt. Hvis du kun har været i narcissistiske forhold, bliver det dit normale. Du tror, ​​det er sådan, relationer skal være, men dette er forkert! husk det.

For at afprogrammere dig selv fra denne falske tro, se på, hvordan mennesker i sunde forhold opfører sig. Bemærk uoverensstemmelserne mellem disse forhold og dine egne.

Dette kan være en øjenåbnende oplevelse for ofre for narcissistisk misbrug. Det er et vigtigt første skridt at komme sig over misbruget.

2. Forstå, hvordan det påvirkede dig

Mens du kan tale med andre ofre for narcissistisk misbrug for at få indsigt i, hvordan du blev påvirket, kan kun du virkelig forstå, hvordan det påvirkede dig.

Devalueringer og kritik fra en narcissistisk forælder kan for eksempel være blevet en del af din indre stemme. Kun du ved, hvordan din indre stemme lyder.

Når du først indser, at din indre stemme ikke rigtig er din stemme, men en rest fra din voldelige narcissist, kan du begynde at sætte spørgsmålstegn ved den.

Disse efterladte stemmer er ikke bare stemmer. De er tankemønstre og overbevisninger, der har formet , hvem du er. De er begrænsende overbevisninger, der holder dig tilbage. Det er de overbevisninger, du skal bruge for at afprogrammere.

Bemærk hvilke situationer, der vækker din indre kritiker. Bemærk, hvordan det forhindrer dig i at prøve nye ting eller gøre ting, du gerne vil gøre. Disse stemmer kan hjemsøge dig og holde dig tilbage længe efter, at narcissisten har forladt dit liv.

3. Udfordre de negative overbevisninger

Når en narcissist bliver ved med at devaluere dig, bliver deres kritik din indre kritiker. Dit underbevidste sind bliver programmeret af gentagelser og følelser. Din narcissist devaluerede dig. Du følte dig bange og ked af det. Dette skete igen og igen.

Disse programmer blev din identitet.

For at afprogrammere dig selv, skal du udfordre og stille spørgsmålstegn ved disse lånte overbevisninger.

For eksempel vil ofre for narcissistisk misbrug sandsynligvis blive perfektionister på grund af deres frygt for kritik.

Narcissistisk forælder:

“Hvorfor spildte du mælken, din dumme dreng?”
“Hvorfor fik du ikke perfekte karakterer? Du bliver aldrig til noget.”
“Hvorfor kan du ikke gøre noget rigtigt?”

Offer:

“Jeg kan ikke gøre noget perfekt.”
“Jeg burde gøre tingene perfekt.” (“…for at få mine forældres godkendelse.”)

Måder at udfordre denne tro på:

“Skal jeg virkelig være perfekt for at opnå ting?”
“Er perfektion overhovedet muligt?”

4. Gør de ting, du gerne vil gøre (men er bange for at gøre)

Narcissister kontrollerer deres ofre via skyld, skam og frygt. Hvis du lige kommer ud af et narcissistisk forhold, har de sandsynligvis ændret din adfærd i overensstemmelse med deres behov via følelsesmæssig manipulation .

Dette skaber en underbevidst komfortzone for dig, som du har svært ved at bryde ud af.

For at genopbygge din identitet skal du begynde at udforske dine behov, interesser og hobbyer. Når du har identificeret dem, er du nødt til at forfølge dem.

Du vil finde stor modstand i at forfølge dem, fordi du vil strække grænserne for din underbevidste komfortzone. Din underbevidsthed hvisker til dig, sandsynligvis i din narcissists stemme:

“Hej! Det gør vi ikke her.”
“Det er ikke dem, vi er.”

Ja, det er ikke den du er, fordi en narcissist programmerede dig til at være den, de ville have dig til at være. Det er den, du vil være. Så du kan dæmpe din underbevidsthed ved at hviske tilbage:

“Det er okay. Det bliver ikke så slemt, som det ser ud.”
“Hvem er du? Du er ikke engang min stemme. Gå væk! Shhh!”

Med tiden vil al den frygt, som din narcissist programmerede dig med, svækkes. Du vil opbygge dig selv en identitet, som måske er det bedste, du kan gøre for dit mentale helbred.

Mange ofre ender med at gøre fantastiske ting i livet, når de bryder fri fra deres narcissister, fysisk og mentalt.

5. Ingen kontakt

Hvis du kan bryde helt fri fra din narcissist, bør du. Hvis du af en eller anden grund ikke kan fjerne dem fra dit liv, bliver du nødt til at minimere deres indvirkning på dig.

Det kan du gøre ved at minimere kontakten med dem. Giv dem ikke ting at bruge mod dig. Del ikke personlige oplysninger med dem. Del ikke dine håb, drømme, interesser og usikkerheder med dem.

Tag afstand fra dem følelsesmæssigt så meget som muligt. Gør det absolut nødvendige minimum for at bevare forholdet.

Faktum er, at det, du fokuserer på i dit liv, vokser. Du vil blive suget ind i deres drama og manipulationer, hvis du giver opmærksomhed til din narcissist.

6. Ingen forsyning

Narcissister har mennesker omkring sig, som bliver deres narcissistiske forsyning. Det er mennesker, der giver beundring og validering til narcissisten. De lader sig dominere og kontrollere af narcissisten.

Nægter at være deres forsyning.

Lad være med at være enig med dem, når de nedvurderer andre. Stop med at lytte til deres hulkehistorier, der maler dem som ofre for at få din empati og sympati. Hvis du ikke kan undgå det, skal du i det mindste ikke give dem dine følelsesmæssige reaktioner.

Narcissister lever af de følelsesmæssige reaktioner, du giver dem. Hvis de formår at få en konflikt ud af dig, føler de sig stærke. De vil stille dig et uskyldigt spørgsmål eller lokke dig ind i en ‘diskussion’, der snart vil blive ophedet. Tag ikke maddingen.

7. Sæt grænser

Når du først har opbygget dig selv en identitet, vil du sandsynligvis gøre ting, som narcissisten i dit liv ikke vil godkende. Sæt klare grænser med narcissisten. Prøv at angive dine behov og grænser tydeligt!!

Alt for at drive ideen ind i din narcissists hoved, at hvis de vil være i dit liv, bliver de nødt til at respektere dine grænser.