Hvor meget RAM har du brug for?

Hvor meget RAM har du brug for?

5. juli 2023 Slået fra Af admin

Random access memory , normalt forkortet til RAM eller blot “hukommelse”, er en af ​​de vigtigste dele af enhver computerenhed. Moderne pc’er, tablets og telefoner har typisk fra 2 GB op til 32 GB, selvom nogle har endnu mere. Men hvor meget RAM har du egentlig brug for?

Tilføjelse af mere RAM til din computer vil dog ikke få den til at køre hurtigere, hvis du allerede har nok, og spilder penge, du kunne bruge andre steder på at opgradere din pc. Spil, der kræver 16 GB RAM, vil ikke nødvendigvis køre hurtigere, hvis du har 32 GB – selvom det er en god måde at forbedre ydeevnen i krævende applikationer på at sikre, at baggrundsopgaver har nok hukommelse.

I denne guide vil vi lede dig igennem, hvor meget RAM du har brug for til en tablet, bærbar computer, desktop og spillemaskine. Hvis du vil vide, hvor meget RAM du skal bruge til en smartphone , har vi også en guide til det.

Hvor meget RAM har du brug for?

For de fleste pc- og bærbare ejere er 16 GB RAM et godt tal at målrette mod. Det giver dig masser af hukommelse til de fleste moderne spil, nok til at køre masser af web-browsing-faner på samme tid, og du kan endda køre krævende apps som videoredigeringspakker. Du vil måske have mere, du slipper måske afsted med mindre, men hvis du er usikker på, hvor meget RAM du har brug for, er 16 GB et godt tal at målrette mod.

For et mere nuanceret kig på, hvor meget RAM du har brug for, er her nogle af de mest almindelige mængder RAM, og hvem der måske passer bedst til den mængde.

  • 4 GB: Low-end Chromebooks og nogle tablets kommer med 4 GB RAM, men det er kun værd at overveje, hvis du har et ekstremt budget.
  • 8GB : Typisk installeret i bærbare computere på begynderniveau. Dette er fint til grundlæggende Windows-spil med lavere indstillinger, men løber hurtigt tør for damp.
  • 16GB : Fremragende til Windows- og MacOS-systemer og også god til spil, især hvis det er hurtig RAM, selvom nogle spil stadig har brug for mere.
  • 32GB : Dette er det søde sted for professionelle og avancerede gamere. Det er nok til at spille ethvert spil, men priserne er stadig overkommelige.
  • 48 GB : Brug af ikke-binære hukommelsessæt kan spare dig nogle penge, hvis 32 GB RAM bare ikke duer, og 64 GB er unødvendigt.
  • 64 GB og mere : Kun til entusiaster og specialbyggede arbejdsstationer. Ingeniører, professionelle A/V-redaktører og lignende typer skal starte her og gå højere, hvis det er nødvendigt.

Husk, at købe mere RAM, end du har brug for, giver dig ikke nogen ydeevnefordel – det er faktisk spildte penge. Køb det, du rent faktisk har brug for, og brug det resterende budget på vigtigere komponenter som CPU’en eller grafikkortet.

RAM forklaret

RAM er en lille mængde ekstremt hurtig lagring og øger cachen på din CPU for at sikre, at den har hurtig adgang til så meget information som muligt – meget hurtigere, end hvis den skulle have fat i disse data fra din SSD eller harddisk. Når du åbner programmer, gemmer den data, som de skal have adgang til hurtigt i systemets hukommelse. Når du starter et spil, bliver mange af dets elementer indlæst i hukommelsen, så de er let tilgængelige.

Forskellige programmer kræver forskellige mængder RAM, men uanset applikationen, vil det sandsynligvis bruge mindst en lille smule RAM. Det stiger over tid, og hvis du ikke har nok RAM til at gå rundt, vil de applikationer, du bruger, bremse kraftigt. Du kan stadig starte dem, men hvis du løber tør for RAM, vil applikationen ikke have adgang til den ultrahurtige lager-RAM, der giver hurtig adgang til de data, den har brug for.

Du kan også have for meget RAM. Hvis du for eksempel kun bruger 12 GB RAM under de mest krævende omstændigheder, og du har et 16 GB kit, vil en opgradering til et 32 ​​GB kit (forudsat at alle andre aspekter er lige) ikke påvirke din ydeevne overhovedet. Det er faktisk spildte penge.

Derfor er det vigtigt at vælge en kapacitet, der lidt overstiger dine behov uden at gå overbord. Du kan købe mere RAM, og det vil ikke påvirke ydeevnen negativt. Men det er lidt ligesom at købe et hus med fire soveværelser og kun bruge to af dem.

System-RAM bør ikke forveksles med den dedikerede hukommelse, der bruges af diskrete grafikkort . Avancerede 3D-spil er afhængige af video-RAM eller VRAM til midlertidigt at gemme billeddata, såsom teksturer. De fleste nuværende generations grafikkort bruger enten GDDR6 eller GDDR6X. GDDR7-hukommelse er dog på vej ned.

I mellemtiden identificeres system-RAM af sin generation, hvor DDR4 og DDR5 er de mest almindelige i de seneste generationer af computere. DDR6 er under udvikling, men ikke let tilgængelig. RAM har også en hastighedsvurdering og en liste over tal kendt som dens “timinger”, som relaterer til dens latenstid.

Selvom hukommelseshastighed og timings er vigtige, hvis du vil sætte fart på din computer , er det for de fleste spillere og arbejdere vigtigere blot at sørge for, at du har nok RAM.

Hvor meget RAM til tablets?

Tabletter er ikke designet til at håndtere tunge softwareopgaver, så deres RAM-behov har en tendens til at være ret lavt – svarende til mange smartphones .

Men da multitab-browsere og mere kompleks software fortsætter med at gøre overgangen, kommer de seneste generationer af tablets med meget mere RAM end deres forgængere. Nuværende specifikationer spænder typisk fra 2 GB til 16 GB RAM, hvor andre overvejelser som batterilevetid og processorhastighed ofte er af større overvejelse.

Vores foretrukne tablets har mellem 8GB og 16GB, selvom der er budgetmodeller, der har mindre. Der er nogle modeller med 4 GB RAM, men hvis du sigter efter mere, har du en meget mere responsiv tablet.

Hvor meget RAM til bærbare computere?

De fleste bærbare computere kommer med 8 GB RAM, med top-tier maskiner med 16 GB – endda op til 32 GB for de mest kraftfulde gaming notebooks . Da flere spil og applikationer kræver mere RAM, kommer selv almindelige bærbare computere med muligheder for 16 GB nu, så konfigurer din nye bærbare computer med mere RAM, hvis du tror, ​​du får brug for det.

Du behøver kun at gå forbi det, hvis du udfører bestemte opgaver, som at redigere enorme video- eller fotofiler eller spille nogle af de mest krævende spil – selvom du først bør fokusere på CPU- og GPU-ydeevne, hvis du skal maksimere afkastet af din investering. De fleste mennesker bruger ikke en bærbar computer til sådanne opgaver, men hvis du gør det, er det afgørende at købe nok RAM. Det er sværere at opgradere RAM i en bærbar computer (eller, i nogle nyere modeller, umuligt) sammenlignet med en stationær, så det er altafgørende at købe det, du har brug for i starten.

For noget som en Chromebook, der for det meste er afhængig af cloud-baserede apps og giver meget lidt lagerplads, behøver du ikke meget i vejen for RAM og vil være fint med 8 GB RAM, når du køber en Chromebook, især da du kan bruge Google Play Butik for at downloade Android-apps direkte på din maskine.

Hvor meget RAM har du brug for til gaming?

For gaming-pc’er er 16 GB RAM det bedste sted at starte, men det er så billigt, at enhver, der bygger en ny gaming-pc, bør overveje 32 GB i stedet. Selvom 8 GB var nok i mange år, kræver nye AAA PC-spil mindst 16 GB og nogle helt op til 32 GB – selvom de er meget sjældne. Få spil vil faktisk drage fordel af endda tæt på 32 GB RAM, men mange vil mætte 16 GB helt af sig selv, hvilket efterlader lidt til baggrundsapplikationer.

Hvis du planlægger at streame eller køre flere applikationer, mens dine spil kører – OBS Studio, en webbrowser osv. – vil 32 GB give dig lidt mere plads, og top-tier gamere vil måske endda gå efter 48 GB med en ikke- binært hukommelsessæt.

RAM-hastighed vs. kapacitet

Selvom du ikke vil se nogen forbedring af ydeevnen ved at tilføje mere RAM til dit system, hvis du allerede har det, du har brug for, kan det samme ikke siges, når det kommer til RAM-hastighed. Lige nu er DDR4 standard på tværs af de fleste stationære computere, bærbare computere og tablets, selvom mange nye AMD- og Intel-pc’er kommer med DDR5-hukommelse i stedet. Hver DDR-generation har en række hastigheder, hvor DDR4 starter med DDR4-1600 og slutter med DDR4-3200, mens DDR5 starter ved DDR5-4000 og slutter ved DDR5-8000. Tallet i slutningen angiver hukommelsens hastighed. Fordelen ved hurtigere hukommelse er enkel: Flere cyklusser i sekundet betyder, at modulet kan læse og skrive data hurtigere.

Til DDR4-hukommelse betragtes kits, der kører ved 3.600MHz, som nogle af de bedste, da de fungerer indbygget med Intel- og AMD-CPU’er og tilbyder fremragende ydeevne. At gå højere end det kan give nogle fordele, men det betyder at justere indstillingerne for at få mest muligt ud af det – især på AMD-pc’er. For DDR5, jo hurtigere hukommelsen er, jo bedre, men når du kommer ud i ekstremerne, stiger omkostningerne meget hurtigere end ydeevnen.

Forskellige applikationer reagerer forskelligt på hurtigere hukommelse, og der er endda forskelle mellem Intel og AMD . Men hvis du har købt hurtigere RAM-sticks eller planlægger at købe dem, vil du gerne aktivere XMP/EXPO-profilen i din BIOS for at få mest muligt ud af dit køb.

Opgradering af dit RAM kan være nemt og billigt

RAM er ikke så dyrt, og det er den nemmeste komponent at opgradere i en stationær pc – også bærbare computere i mange tilfælde. Det er klogt at købe et generøst beløb, men gå ikke amok. Der er ikke meget grund for en gamer til at overstige 32 GB for nu, og ingen grund til at overstige 16 GB, hvis alt du vil gøre er at se Netflix.

Hvis dit system til sidst bliver begrænset af RAM, kan du bare tilføje mere . Dette er en god idé, selvom du ikke føler dig tryg ved at opgradere dig selv, da gebyret for installation af RAM i din lokale pc-butik bør ligge omkring $40 til $60.