Hvad er PHOLED? Dine øjne (og din elregning) kommer til at elske det

Hvad er PHOLED? Dine øjne (og din elregning) kommer til at elske det

19. juni 2023 Slået fra Af admin

Tv-branchen elsker sine akronymer, og vi har en mere, du bør vide om: PHOLED, som står for Phosphorescent OLED.

Det lyder som om, det kan være en ny slags OLED TV- teknologi, men det er faktisk en forbedring af, hvordan eksisterende OLED-paneler er bygget – en, der lover langt bedre energieffektivitet og muligvis også bedre lysstyrke. Her er hvad du behøver at vide.

Mere lys, mindre varme

OLED-teknologi – det er Organic Light-Emitting Diode – bruger individuelt oplyste pixels, hvilket giver OLED-tv’er deres karakteristiske perfekte sorte og smukke farver. Elektricitet passerer gennem OLED-materialet i hver pixel, hvilket får materialet til at udsende fotoner (lys) ved forskellige bølgelængder.

Hvad der sjældent diskuteres er, at der faktisk er to slags OLED-materiale. Den første og mere almindelige slags er fluorescerende OLED-materiale. I øjeblikket er alle OLED- og QD-OLED-tv’er bygget med fluorescerende OLED-materiale som deres primære lyskilde.

Energiiseret fluorescerende OLED-materiale omdanner elektricitet til lys, men det skaber også varme – en hel del af det. For hver energienhed, du pumper ind i fluorescerende OLED, udsender materialet 25 % lys og 75 % varme.

Den anden, mindre almindelige type OLED er phosphorescerende OLED. Når fosforescerende OLED-materiale (PHOLED) aktiveres, bliver dette lys-til-varme-forhold langt mere effektivt til at skabe lys – næsten 100 % lys og ingen varme.

Rød, grøn … og blå?

Hvis PHOLED klart er bedre til at omdanne energi til lys, hvorfor bruger virksomheder som LG og Samsung stadig ringere fluorescerende OLED-materiale? Det viser sig, at det ikke er så nemt at kemisk syntetisere PHOLED-materiale på en sådan måde, at det bevarer de øvrige egenskaber, der er nødvendige, når man bruger OLED i et TV.

Det er ikke nok for en PHOLED-pixel at udsende lys på et næsten 100 % effektivitetsniveau – den skal også producere et meget specifikt bølgelængdeområde, og det skal vare i tusindvis af timer. Ingen kommer til at købe et tv, der mister halvdelen af ​​sin lysstyrke efter blot et par hundrede timers brug.

I øjeblikket bruges røde og grønne OLED-materialer kun i skærme i mobiltelefonstørrelse (med undtagelse af en meget dyr 24-tommer Sony broadcast-mastering-skærm ). Blå OLED er på den anden side en grundlæggende ingrediens i både LG Displays WOLED og Samsung Displays QD-OLED paneler.

I LGs paneler er blå OLED blandet med gul-grøn OLED for at skabe fuldspektret hvidt lys (som derefter behandles af et farvefilter). Samsungs QD-OLED bruger blå OLED som sin eksklusive lyskilde for hver pixel og konverterer derefter noget af det blå lys til rødt og grønt lys ved hjælp af kvanteprikker.

Hvem er blå?